11. June 2013

Старешината Нелсон се сретна со стотици верници во Германија и Италија

Стотици членови и водачи на Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни се собраа минатиот викенд на две европски локации за да добијат вдахновение и поука од член на црковниот Кворум на Дванаесетте апостоли. Во саботата, 8 јуни 2013 година, старешината Расел М. Нелсон одржа обука во Минхен за лаичките свештенички водачи од јужна Германија, Австрија и германското говорно подрачје на Швајцарија. Следниот ден, тој присуствуваше на црковната конференција во Минхен за членовите и пријателите од јужна Баварија и им се обрати на верниците за време на специјалниот собир во Падова во североисточна Италија.

За време на неговата посета, старешината Нелсон беше придружуван од страна на неколку високи водачи на Црквата: старешината Улисес Соарес од претседателството на Седумдесетте, старешината Патрик Кирон од претседателството на европското подрачје и старешината Кристијан Фингерле од подрачните Седумдесетте.

„ цитирам “, рече (еден од Седумдесеттемина на она што го правеше Старец Нелсон).

Обуката во Минхен вклучуваше лица кои се на водечки позиции во коловите во Минхен, Штутгарт, Цирих, Сент Гален, Берн, Салцбург и Виена. Истовремено, се одржа специјален состанок за членките на Црквата од истите локации. Коловите се состојат од неколку црковни конгрегации во одредено географско подрачје.

"Цитат", рече (членови реакција на посетата Старец на Nelson).

Истата ноќ, членовите од колот Венеција се сретнаа во Падова за да го слушнат обраќањето на старешината Нелсон.

"Цитат", рече (некој од италијанскиот посета).

Меѓународно реномираниот хирург и медицински истражувач, старешината Нелсон беше подржан во Кворумот на Дванаесетте апостоли на 7 април 1984 година. Наведен е во списоците Кој е кој во светот, Кој е кој во Америка и Кој е кој во религијата. Кворумот на Дванаесетте апостоли е едно од највисоките претседавачки тела во управата на Црквата. Освен нивната примарна одговорност да бидат посебни сведоци во името на Христос низ целиот свет, апостолите го надгледуваат и развојот на глобалната Црква.