КЛУЧНИ ФАКТИ И БРОЈКИ

 • Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни е една од најбрзо растечките христијански цркви во светот. 
 • Во Германија Црквата има членови од 1842 година.
 • Денес постојат околу 36.000 членови на Црквата во Германија и речиси 12 милиони низ целиот свет. 
 • Вкупно, во Германија постојат 184 црковни заедници што се среќаваат во 158 капели. 
 • Карактеристика на Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни е фактот дека генерално нашите водачи се неплатено лаичко свештенство. 
 • Првото претседателството се состои од тројца мажи, а Советот на Дванаесетте апостоли е управно тело на Црквата ширум светот.  Нивното седиште е во Солт Лејк Сити, САД. 
 • Седиштето на администрацијата во Европа е во Франкфурт/Мајн. 
 • Во 1985 година првиот храм во Германија беше посветен во Фрајберг / Саксонија, во поранешната Германска Демократска Република; вториот следеше во 1987 година во Фридрихсдорф / Хесен. 
 • Речиси 700 мисионери од многу земји служат како мисионери во Германија.  Низ целиот свет има над 61.600 мисионери.  Многу Германци доброволно служат мисија во другите земји во светот. 
 • Силното истакнување на семејниот живот, апстиненцијата од алкохол и тутун, како и посветеноста на високи морални принципи, ги карактеризираат верувањата на светиите од подоцнежните дни. 
 • Езра Тафт Бенсон, член на Кворумот на Дванаесетте апостоли, секретар за земјоделство за времето на Ајзенхауер, а подоцна и претседател на Црквата, организираше голема добротворна активност за да им помогне на луѓето во Германија веднаш по завршувањето на Втората светска војна.  Оваа добротворна организација подоцна стана позната како CARE. 
 • Хуманитарната помош низ светот се дава независно од националноста, расата и верското уверување.   Германските членови донираа на Црвениот крст 110.000 евра за жртвите на ерупцијата на вулканот Нирагонго во јануари 2002 година.   Црквата, исто така, е вклучена во големи хуманитарни активности низ целиот свет.   Од 1985 година, помош во вредност од повеќе од 456 милиони долари е дадена во 150 земји. 
 • Градовите погодени од поплави во три европски земји ги користат донациите од Црквата.  Црквата соработуваше со локалните власти и хуманитарните групи за купување на храна, пумпи, средства за чистење и опрема за сушење во вредност од 635.000 американски долари. 
 • Повеќе информации можат да се добијат на www.kirche.jesu.christi.org за Црквата во Германија и за Црквата во целиот свет на www.lds.org.